Cykla med rätt kläder från topp till tå

När du cyklar som motion eller bara använder din cykel regelbundet så är det viktigt att du har rätt kläder för aktiviteten. Med bra kläder för cykling får du komfort och du kan öka prestanda såväl som säkerhet.

Det finns ju inga dåliga väder, bara dåliga kläder så du bör verkligen se till att kunna cykla i ur och skur med rätt cykelkläder. Det kan handla om allt från att ha funktionella träningskalsonger för herr till att märka baksidan av din jacka med reflex.

Låt oss ta en titt på bra cykelkläder från topp till tå:

Hjälm på huvudet och kanske en mössa

En bra cykelhjälm är avgörande för säkerheten. Leta efter en som uppfyller säkerhetsstandarder och har bra ventilation. Om du ska cykla på vintern så kan det även vara klokt att investera i en mössa som sitter på ett bra sätt under hjälmen.

barn hjälm
Barn ska också ha hjälm på sig!

Skyddsglasögon för dina ögon

Skydda dina ögon från sol, vind och skräp. Vissa är designade med utbytbara linser för olika ljusförhållanden. Om barn ska med ut och cykla kanske du även vill investera i solglasögon för de små för de behöver också skydd mot solens skadliga strålar.

En cykeltröja som andas

En lätt tröja som andas, ofta gjord av fukttransporterande material, hjälper till att hålla dig sval när du börjar svettas. Den har vanligtvis en längre rygg för att ge täckning medan den lutar sig framåt och fickor för förvaring av småsaker.

Cykeljacka eller en väst

I svalare eller varierande väder kan en cykelspecifik jacka eller väst vara användbar. Leta efter vind- och vattenbeständiga material.

Arm och benvärmare när det är kallt

För kyligare dagar så kan arm- och benvärmare ge extra värme men de kan enkelt tas bort när du värmer upp och får upp ångan.

Cykelshorts eller bibshorts

Vadderade cykelshorts eller bib-shorts ger komfort på långa turer. De minskar friktionen och erbjuder dämpning på sadeln.

Handskar för dina händer

Cykelhandskar skyddar dina händer och ger bättre grepp. De dämpar även trycket och friktionen mot handflatorna på långa turer.

Cykelstrumpor och cykelskor

Fuktavledande strumpor designade för cykling kan förbättra fotkomforten och förhindra blåsor. Välj en modell som du trivs med. Bomull är ofta ett bra val.

Specifika cykelskor kan förbättra trampeffektiviteten. De finns i olika typer för landsvägscykling, mountainbike, såväl som för spinning på gymmet och du kan finna modeller som är kompatibla med clipless pedalsystem.

Skoskydd

För cykelturer i kallt eller blött väder kan skoskydd ge extra isolering och skydd mot väder och vind. Det är ju inte skönt att få blöta fötter bara för att du kör genom pölar.

Reflekterande kläder eller tillbehör

För ökad synlighet, särskilt i svagt ljus, är reflekterande material på kläder eller tillbehör viktiga. Detta även om du har reflex på cykel. Det är minst sagt livsfarligt att köra på en mörk landsväg och inte synas!

väst reflex
En väst med reflex kan vara klokt!

Kom ihåg att de specifika behoven kan variera beroende på typen av cykling (väg, stigande sluttning, rekreation, offroad), väderförhållanden och personliga preferenser. Kvalitet och passform är avgörande för både prestanda och komfort.