Från simning till cykling, snabbt och smart!

I triathlon börjar du med simning i öppet vatten. Därefter kommer cyklingen som följs av löpning. För att lyckas med loppet är växlingen från vatten till cykel något som måste ske snabbt och smart. Det kräver planering och givetvis också rätt utrustning.

Effektiv simning i våtdräkt

Något som är mycket vanligt är att simma med våtdräkt. En triathlon våtdräkt skyddar dig mot kylan i vattnet samtidigt som den kan bidra med bättre flyt. När du väl kommer till cykelmomentet vill du förstås inte fortsätta loppet i din våtdräkt och då är det viktigt att den åker av snabbt.

Det kommer att finnas möjlighet att få hjälp med ombyte av de som står och väntar på stranden. Det är bra för du kommer ju inte att köra cykel med cykelkorg i triathlon! Kanske har du badkläder under som fungerar fint som cykelkläder. Då blir bytet mycket snabbare då du bara ska dra på dig bra skor, en topp och tröja.

Vissa har hela cykeldräkten på sig under våtdräkten och då behövs det inget byte alls. Det kan vara smart och smidigt om du inte tycker att det stör med kläderna på under dräkten då du simmar.

Våtdräkt och badmössa ska av på kortast möjliga tid. Det här får du träna på. Ta tid och se hur många sekunder du behöver från våtdräkt i vattnet till cykeldräkt på cykeln. Det är inte dumt att fundera lite på hur kläder, skor och hjälm som är enkla att få på kan dra ner på tiden för växlingen.

Hur gör du med simglasögonen?

Om det är en solig dag kan du behöva riktigt bra simglasögon för öppet vatten som kommer att göra det lättare för dig att se ordentligt när du simmar. När du väl kommer vidare till cykelmomentet är det inte att rekommendera att behålla simglasögonen på. Vill du fortsätta med skydd mot solen kan det vara klokt att byta till ett par som passar bättre för cykling.

Se till att du har bra solglasögon för cykling som följer ansiktets form. De kommer inte bara att ge dig bättre sikt då du cyklar mot solen. Det här är också ett bra skydd mot insekter som kan hamna i dina ögon och göra det svårt att fortsätta med fokuserad cykling.

Om du riskerar glömma bort att byta från simglasögon till cykelglasögon kan det vara bra att ha någon som påminner dig. Då slipper du gräma dig resten av cykelturen över att du har fel brillor på dig!

Undvik kliande hud efter saltvatten

Något som kan bli otroligt irriterande när du är igång med cykeldelen av ditt triathlonlopp är hud som kliar på grund av salt som torkat på den. När du simmar i saltvatten går det ju inte att undvika att du får salt på kroppen. Dessutom kan våtdräktens kanter skava under själva simningen och då lider du av det under cykel- och löpdelen av loppet.

För att undvika problem med eksem på grund av hud som utsätts för saltvatten och våtdräkt som skaver kan du smörja in dig med vaselin. Lägg på ett lager omkring halsen och på ställen som under armarna för att slippa kli och sårbildning under resten av ditt triathlonlopp.

Tänk på att öva växlingen

Det är viktigt att gå igenom växlingen från simning till cykel för att få den att sitta. Du kan ju simma den sista biten och sedan tillsammans med en person som kommer att hjälpa dig göra bytet.

Ta tid och se hur snabbt det går. Se om det går att göra saker på ett smidigare sätt och hur mycket tid det kan spara dig. Då är du bättre förberedd för när det kommer att gälla på riktigt!

Glöm inte bort dricka under växling!