Visst cyklar du väl med reflex?

Visste du att risken för att bli påkörd i mörkret ökar med tre gånger om du inte har reflex på dig? Det betyder inte att du med säkerhet kommer att köras ner i diket nästa gång du är ute och cyklar utan reflex i mörkret. Men det betyder att du tar en onödig risk och faktiskt också att du utsätter dina medtrafikanter för en hel del obehag.

Reflexer i rörelse syns bäst

Med reflex på syns du men tänk på att reflexer syns bäst då de är i rörelse. Det betyder förstås att reflexerna som finns på dina ekrar syns bra. Men mest i sidled. När någon kommer körande bakom dig är det verkligen bra om du har reflexer på överkropp och kanske också sådana som hänger ner och dinglar under jackan.

Det är verkligen inte dumt att ha flera. Det här är ju inget som kommer att störa din cykelupplevelse. De som finns omkring dig i trafiken kommer automatiskt att sakta ner när det blinkar till från dig. Det kan göra hela trafikupplevelsen säkrare och trevligare för alla inblandade.

I november ska du ta på reflexerna

Det är under de två sista månaderna på året och den första som det är som svårast att se ordentligt i kvällstrafiken. Du kan luras av att många bilar gör att du ses bättre. Men lampor från andra bilar kan få dig att smälta in på ett sätt som är förrädiskt.

På med reflexerna och gör alla i trafiken en tjänst!